To nejlepší ze sousedství

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi
Michal a Monika Sabáčkovi našli smysl svého života v lásce – nejen k sobě, ale i k přírodě a farmářskému životu. Z malého kousku louky v kouzelném prostředí Českého středohoří v obci Nová Ves vybudovali farmu, kde se zaměřují na výrobu kvalitních ovčích sýrů a mléčných produktů. Jejich Ovčí sýr nakládaný v oleji získal dokonce prestižní ocenění Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2023. Na první pohled by se mohlo zdát, že cesta k úspěšné farmě začíná velkými plány a investicemi. Ale pro Michala a Moniku Sabáčkovy to začalo jednoduše – láskou. Když si manželé před lety koupili kus louky v kouzelné přírodě, neměli ještě jasnou představu o tom, co přesně zde vytvoří. Pojila je společná touha starat se o rodinu a přitom se věnovat práci, která jim bude dávat smysl, a být obklopeni přírodou.

Nikoleta-Maria: Z Itálie k moravským marmeládám

Jakub Trčka
V malebné krajině Olomouckého kraje ve zrekonstruovaném stavení po babičce se nachází výrobna Nikoleta-Maria, ve které pod vedením Jakuba Trčky vznikají džemy, sirupy, omáčky a další dobroty postavené na co nejčistší přírodní bázi. Najdeme zde také slavné Cibulové chutney na červeném víně, které získalo ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje za rok 2022.

Mlékárna Klíč: Ruční zpracování je pro nás klíčové

Lenka a Marek
Mlékárna Klíč v jihomoravské vesnici Božice na Znojemsku je provázaná s rodinnou tradicí a s láskou k přírodě. Marek Klíč zde ekologicky pěstuje bio krmivo pro červenostrakaté dojnice, o které se stará jeho žena Lenka Klíčová. Pod jejím vedením vznikají lahodné sýry a také unikátní druh mléka – A2, za které mlékárna získala prestižní ocenění Regionální potravina roku 2024 v Jihomoravském kraji.

Včelám jsme průvodcem na jejich cestě životem

Kateřina Šulková
Příběh Včelí farmy Poděbrady je příkladem toho, jak se vášeň pro přírodu může proměnit v úspěšnou kariéru v odvětví, které každý miluje. Kateřina Šulková spolu se svým bratrem na kraji lužních lesů v okolí krásného lázeňského města Poděbrady vyrábějí prvotřídní včelí produkty, a především lipový med, který získal prestižní ocenění Středočeská Regionální potravina roku 2023.

Za vůní čerstvého pečiva: Cesta do srdce pekárny V mouce

Cesta do srdce pekárny V mouce
Na náměstí v Hradci Králové k vám zavane vůně čerstvého pečiva. Pokud půjdete přímo za nosem, ocitnete se před řemeslnou pekárnou V mouce. Přes prosklené dveře a výlohu můžete nahlédnout přímo do srdce pekárny, kde vznikají famózní pekařské výrobky. Tato pekárna vznikla jako sesterský projekt zaběhnutého pivovaru a restaurace a nyní sem míří zákazníci z celého města. Pravidelně si sem pro pekařské výrobky zajíždějí lidé až z Plzně nebo Ostravy. Jedním z proslavených produktů této malé pekárny je Řemeslný cibulový chléb, který je vyráběn podle odladěného babiččina receptu, a dokonce získal prestižní ocenění Regionální potravina za Královéhradecký kraj v roce 2023.